vineri, 5 octombrie 2007

Pedagogia Waldorf in gradinita I


Gradinita Waldorf ca institutie se sprijina pe o experienta de peste 70 de ani. Metoda sa pedagogica este raspandita pe plan international fiind aplicata in peste 2000 de grupe de gradinita Waldorf.
O dimineata in gradinita Waldorf il va surprinde pe vizitatorul care patrunde pentru prima data in acest lacas. Il va mira felul in care este aranjata incaperea, lipsa multor jucarii finite, il vor mira cosurile cu lemne, buturugile, panzele, colturile cu papusi pufoase sau confectionate de educatoare, multe materiale din natura (scoici, castane, conuri, samburi) de asemenea mese si scaune rasturnate in chip de constructii.
De ce?...De ce sunt lucrurile astfel?....Simplu...copiii schimba zilnic aspectul camerei dupa idei proprii, fantezia lor este cel mai bine stimulata prin obiectele care pot avea multiple intrebuintari. De exemplu o buturuga poate fi un calculator, o masina, un vapor, o camera video....pe cand o jucarie obisnuita poate avea o singura intrebuintare.
Bucata de lemn, buturuga, se adreseaza vointei copilului prin diversitatea utilitatii ei.
In gradinita Waldorf se ofera copiilor posibilitatea de a isi dezvolta cu bucurie nevoia naturala de miscare, de fantezie, puterea de a se cufunda in joc, bogatia de idei precum si bucuria de a fi activ.

Niciun comentariu: