luni, 17 septembrie 2007

Cine este Rudolf Steiner?



In multe tari, Scoala Waldorf este numita scoala libera - nu este tributara vreunei conceptii politice sau economice ci doar evolutiei sanatoase a copilului.
Rudolf Steiner, filosof si om de stiinta, este parintele antroposofiei, o conceptie noua despre om si viata, care a pornit de la filozofia secolului XIX numita teosofie. El a incercat prin antroposofie sa redea omului locul sau in univers, ca parte integranta a cestuia, sa creeze o punte de cunoastere intre stiinta si religie si sa il determine pe om sa devina copartas la evolutia sa. Filozofia sa nu a ramas la un nivel ideatic, as cum se intampla in general cu filozofiile, ci s-a dovedit a fi ea insasi o fiinta vie capabila sa germineze in multe domenii ale existentei umane: medicina, careia antroposofia i-a insuflat un mod nou de abordare a omului, a devenit medicina antroposofica - in Romania exista singura clinica de acest gen din SE Europei, la Masloc, langa Timisoara, Clinica de Medicina Integrala; agricultura a devenit agricultura bio-dinamica - la noi exista langa Simeria si Schei ferme bio-dinamice; arhitectura a devenit arhitectura formelor si pedagogia a devenit pedagogia Waldorf; artei i s-a dat un nou impuls prin euritmie, a luat nastere pedagogia curativa ca raspuns la necesitatea tratarii deosebite a oamenilor cu diferite dificultati in plan fizic sau sufletesc, precum si alte terapii a caror baza conceptuala a fost tot antroposofia: euritmia terapeutica, art-terapia, chirofonetica adica mesajul ritmic, iar in plan social tripartitia sociala ca raspuns la criza de sistem de dupa primul razboi mondial.
Rudolf Steiner a publicat zeci de lucrari de antroposofie si a tinut sute de conferinte, care au fost stenografiate si apoi publicate. La noi in tara a tinut doua conferinte la Sibiu despre conditia femeii in noua epoca de evolutie a omenirii.
O mare parte din aceste lucrari au fost traduse dupa 1989, iar la Cluj a fost fondata o editura de carte antroposofica, editura Triade.
Antroposofia este izvorul de apa vie ce hraneste si pedagogia Waldorf, cunoasterea copilului ca fiinta complexa, alcatuita din trup suflet si spirit animata de forte de viata, forte sufletesti si aspiratii spirituale.

Niciun comentariu: